5 tips om jouw tuin herfstklaar te maken
De zomer loopt ten einde en de herfst komt er bijna aan. De eerste bomen krijgen roodverkleurend blad. De echte zomerbloeiers beginnen af te sterven. We genieten nog even van de laatste dagen dat we overdag nog veel zon hebben. Voor veel mensen is de mooiste tijd van de tuin alweer voorbij.
Tijd om te klussen dus in de tuin, zodat je in de lente en zomer optimaal kunt genieten van jouw tuin, vijver, terras of balkon! Wij geven je 5 handige tips!
1. VERTROETEL JOUW GAZON
Tijdens de zomermaanden heeft je gazon door de hoge temperaturen het zwaar verduren gekregen. Voor een frisgroen gazon is het daarom van belang dat je jouw grasmat de nodige verzorging moet krijgen.
Bovendien komt de herfst eraan en van veel regen, kou en matige hoeveelheden zon wordt jouw gazon ook niet blij. Om bruine plekken en mos te voorkomen is het belangrijk dat je alles zoveel mogelijk bladvrij houdt. In onze winkel is er een ruim aanbod aan bladharken & gazonharken.
Eind oktober is het ook belangrijk dat je een laatste maaibeurt geeft, omdat langer gras het zonlicht beter opneemt, waardoor onkruid & mos worden geweerd. Tevens pak kale plekken aan, strooi graszaad en verzorg met najaarsmestof van DCM. Weet je niet of jouw gazon nog leeft? Twijfel je voor een renovatie of een volledig nieuw gazon? Lees hier onze tips.
2. SNOEI HEESTERS EN HEGGEN
Als je wil dat struiken en heggen overleven in de winter en de herfst is het verstandig om ze te snoeien. Hieronder een overzicht.
Esdoorn, notelaars, berken kan je nu snoeien indien nodig. Bij deze bomen komt de sapstroom vroeg op gang in de winter, wat tot bloeden kan leiden
Bladverliezende hagen kunnen bijgeknipt worden (Fagus, Carpinus, Ligustrum, Lonicera nitida, Stephanandra, Symphoricarpos, Acer campestre)
Groenblijvende hagen van buxus, taxus, osmanthus, prunus en coniferen nog een laatste maal bijsnoeien. Ook snoeivormen van buxus en taxus in model snoeien.
Klimop bijknippen. Opgelet: de bloei van klimop is in deze periode nog een extra stuifmeelbron voor bijen!
Groenblijvende bodembedekkers zoals Vinca minor (maagdenpalm) of Pachysandra, waarvan de bloei sterk is verminderd, mag je flink terugknippen om te verjongen.
Knip bij druivelaars de bladeren rond de trossen weg zodat de zon er goed bij kan om ze te laten rijpen!
Blijf de uitgebloeide bloemen uit je rozen verwijderen om verdere bloei te stimuleren. Rozen bloeien nog wel een tijdje door.
3. HERFSTKLARE VIJVER
Heb je een vijver? Het water blijft nog wel een tijdje warm, dus blijf je vissen voeren. Zorg dat waterplanten niet te veel het wateroppervlak bedekken en houd vallende bladeren uit het water. Je kan hiervoor een afdeknet gebruiken. Haal ook afgestorven waterplanten weg. Zo voorkom je dat ze zinken naar de bodem waar ze gaan rotten.
4. PLANT VOORJAARSBLOEMBOLLEN
Haal alvast je voorjaarsbollen in onze winkel zoals, tulpen, hyacinten, narcissen, krokussen, muscari, ect, voor je tuin in september! Kies voor biologische bollen en zowel jij als de eerste bijen kunnen hier in het voorjaar van genieten. Hoe vroeger je ze plant, hoe eerder ze uit de grond komen. Maak je overigens geen zorgen over bolletjes die je nu al uit de grond ziet komen, zoals Blauwe Druifjes. Hoe enthousiast ze ook zijn, zodra het koud wordt stoppen ze vanzelf met groeien. Als het voorjaar wordt en het warm genoeg en/ of er genoeg licht is, gaan groei en bloei weer verder.
5. VERWIJDER GROENE AANSLAG EN MOS
Vocht en weinig zonlicht zorgen voor een snellere ontwikkeling van algen en mos op terrastegels, oprit en tuinmeubelen. Het is niet alleen verschrikkelijk lelijk, maar het kan ook verraderlijk glad worden. Een goede groene aanslag verwijderaar helpt je een eind op weg!